
WLGA DRAFT PLANNING COMMITTEE PROTOCOL
CONSULTATION RESPONSE – DRAFT

Q1. Do you agree with having a national planning protocol?

Overall, it is agreed the protocol will help improve consistency across the 25 LPAs.  
However, it is important that the protocol provides the necessary high-level clarity but 
avoids becoming over-prescriptive. In this respect, it needs to provide for local flexibility 
through discretion of the Chair and locally determined procedures on matters such as 
committee meeting running order and details of speaking rights having regard to the 
volume/nature of planning applications submitted to different sized planning authorities in 
Wales. A protocol provides guidance to officers and members and informs developers and 
members of the public and ensure that planning decisions are well founded. 

It should also be noted that the attached existing protocols/rules/guidance adopted by the 
Council are to be reviewed/consolidated in the near future so this exercise has been useful 
in helping inform this process.

Q2. Do these proposals differ from the protocol you have in place? Do you see any 
difficulties with adopting these proposals?

A copy of the Council’s Planning Code of Good Practice is attached which although similar to 
those proposed go into more detail regarding the Members Conduct which would avoid 
potential difficulties that may arise in adopting the draft proposals and see also section 7 in 
relation to development proposals submitted by Councillors

Q3. Does the proposal regarding voting differ from the arrangements you have in place? Do 
you see any difficulties with adopting these proposals?

A copy of the Council’s Planning Code of Good Practice is attached which again although 
similar to those proposed go into more detail regarding the Members Conduct declarable 
interests – see also Appendix 2 attached. I note the inclusion of guidance in the draft 
proposals as to where a Member acts as a member for their electoral ward or as  Member 
of the Planning Committee for an application in their electoral ward, which is useful.

Q4. Are members currently involved in pre-application discussions? Do you see any 
difficulties with adopting these proposals?

Whilst  members are currently rarely involved in pre-application discussions unless for 
instance as a member of a consultee group this may become more the case following the 
changes introduced by the Planning Wales Act 2015 and the proposals would be useful for 
Member’s to refer to which would help them to avoid any difficulties that may otherwise 
arise. The issue regarding requesting Officer attendance will need further consideration in 
terms of respective roles and potential resource implications.

Q5. Do these proposals differ from the arrangements you have in place? Do you see any 
difficulties with adopting these proposals? (Contact with Applicants, Developers and 
Objectors)



They are similar to the provisions the Council already has in place in the Members Planning 
Guide of Good Practice attached and in particular see section 5

Q6. Do these proposals differ from the arrangements you have in place? Do you see any 
difficulties with adopting these proposals? (Lobbying of Councillors)

Please refer to reply to Question 5 above.

Q7. Do these proposals differ from the arrangements you have in place? Do you see any 
difficulties with adopting these proposals? (Lobbying by Councillors)

They are similar to the provisions the Council already has in place in the Members Planning 
Guide of Good Practice attached and in particular see section 6

Q8. Do you see any difficulties with adopting these proposals? (Site Visits/Inspections)

No, they are similar to the provisions the Council already has in place in the Members 
Planning Guide of Good Practice attached which set out the requirements in greater detail 
and in particular see section 10 and the Guidelines for site visits attached. One consolidated 
document would be useful in this respect which should also explain the structure and 
purpose of the Site Visit to both members of the public and to the developer at the outset 
of the Site Visit as per Appendix 3 attached. The reasons for requesting a site visit should be 
based upon the planning grounds listed and should be minuted in order to avoid 
unnecessary delays in processing the application.

Q9. Does your authority allow public speaking? If not are there any reasons why public 
speaking cannot be allowed?

Yes, there are provisions regarding petitioners and the applicants right to speak at Planning 
Committee which are contained in paragraph 14.2 and 6.2 of the Council’s Committee 
Procedure Rules attached, although these may need updating taking into account the use of 
electronic petitions, signatures and email addresses which make it difficult to determine 
whether or not the petitioners are Cardiff electors who could reasonably be expected to be 
affected by the matter to which the petition relates. 

Q10. Do these proposals differ from the arrangements you have in place? Do you see any 
difficulties with the proposals? (Public Speaking Procedures)

Yes, there are provisions regarding petitioners and the applicants right to speak at Planning 
Committee which are contained in paragraph 14.2 and 6.2 of the Council’s Committee 
Procedure Rules attached and see also the attached Council Protocol for receiving oral 
observations from Members who are not members of Planning Committee attached. These 
provisions are considered to strike an appropriate balance between allowing public/ local 
Ward Member representations whilst allowing for the determination of an often large 
number of applications within a Planning Committee meeting.



This is considered a topic where the protocol can usefully establish the need for LPAs to put 
in place measures for public speaking but not become over-prescriptive in terms of setting 
out detailed procedures which are likely to vary having regard to local context. In this 
respect, there would be considerable difficulties adopting the proposed arrangements. For 
example, where there are a large number of planning applications to be determined at 
Committee, 2 days is not sufficient time to allow the officer to include and comment on the 
petition within the report or to notify the applicant who in the interests of justice should be 
given sufficient time to respond to the petition at committee. Furthermore, the time 
implications and difficulty practically organising potentially large numbers of people to 
speak on specific applications are considered to have a significant negative impact on the 
smooth running and operation of Committee with a serious risk of long and repetitious 
representations which would have an adverse impact on the efficient determinations of 
applications at committee. There are also considered difficulties with both the notion of 
dialogue between the Chair/representors and the suggested order of speaking (this section 
& section 18). There is a significant risk of the protocol inadvertently creating confusion 
rather than clarity if it becomes over-prescriptive on such matters as different LPAs will have 
their own details relating to running order and speaking but the protocol can assist by 
clarifying the high-level key points. 
 
Q11. Do these proposals differ from the arrangements you have in place? Do you see any 
difficulties with the proposals? (Role of Officers/ Decision-making)

No, they are similar to the provisions the Council already has in place in the Members 
Planning Guide of Good Practice attached which set out the requirements in greater detail 
and in particular see section 8.

Q12. What are your views on having a cooling off period?

This reflects the current usual practice at the Council’s Planning Committee, although it is 
not documented  it is useful exercise as it allows planning officers to return to committee 
with full reasons for refusal and allows the developers scope for amendment to the 
proposals where possible. 

Q13. Are these duties different from current duties? Do you consider that training for the 
Chair of Planning Committee would be required?

This reflects the current usual practice at the Council’s Planning Committee as per 
paragraph 6.2 , 9.1 and 20 of the Council’s Planning Committee procedure rules attached. 

Q14. Do these proposals differ from the arrangements you have in place? Do you see any 
difficulties with the proposals? (Role of Members at a Planning Appeal)

The proposals differ from the arrangements that the Council currently has in place in that 
given the constraints on finance it is not possible generally to appoint an external planning 
consultant to represent the Council at appeal in which case the planning officer will make it 
clear that the views he is presenting are those of the Planning Committee. Whilst Members 



are able to attend at the appeal and provide evidence the opinions are those of an 
individual member and not those of the planning committee. 

Q15. Do you currently require planning committee members to undertake training before 
participating in any decision making? Would you support a national approach to provision of 
training resources?

By reason of paragraph 20 of the Council’s Planning Committee Procedure Rules all 
members of the Council are expected to undertake a basic level of training on planning 
matters in their role as local members. Specific training is provided to the Chair and Deputy 
chair and members of the Planning Committee as part of the Member Development 
Programme. Under paragraph 9 of the Member’s Code of Good Practice training is also 
provided which is necessary for Planning committee members who act in a regulatory or 
quasi judicial manner. A national approach would be supported.

Q16. Do these proposals differ from the current customer care arrangements you have in 
place? Do you see any difficulties with preparing a local procedure as set out in paragraph 
15.1? (Customer Care)

The Council’s procedures are the same and are exercised by either the Chairman or 
Committee Clerk.  The cut off time for late representations  is 24 hours before the start of 
the meeting and is contained in paragraph 1(h) of the Council’s Committee procedure rules.
The protocol for receiving observations and representations from Members who are not 
Members of Planning Committee is attached and should also be included within any 
Planning Committee protocol in order to avoid any difficulties arising at Committee.
I have also attached an informal guide as to the Council’s procedure although the majority 
of the attached documents are on the Council’s website it would be useful to have one 
document with regard to the protocols at Committee. 

Q17. Any additional comments? 

It would be useful to have an informal guide which gives advice regarding the Council’s 
procedure although the majority of the attached documents are on the Council’s website it 
would be useful to have one document with regard to the protocols at Committee. 
 


